1 produkt

Dumpventiler

 • 50 mm för silikonslang

  50 mm för silikonslang

  2095 KR
 • 50 mm med v-band

  50 mm med v-band

  2499 KR
 • Dumpventil 50mm

  1695 KR

Allmän fakta om dumpventiler

Om man har ett fordon med ett turboaggregat dyker ofta frågan om dumpventiler upp. Vad är egentligen en dumpventil och bör man skaffa en? Kort sagt är en dumpventil en avlastningsventil för fordon med turboaggregat. Dessa används för att minska belastningen på turboaggregatets rotorblad, minska riskerna för skador. Utan en dumpventil är nämligen den enda tillgängliga vägen för luften att gå tillbaka genom turboaggregatet, vilket kan orsaka skador för aggregatet. Syftet med dumpventiler är med andra ord att bibehålla antalet varv på både turbin och rotor, samt att skydda turboaggregatet.

 

Eftersom turboaggregatets turbin och rotor behöver tid för att varva ned eller upp, skapas det höga tryck i insugsröret mellan gasspjället och turboaggregatets rotor när gasspjället hos en turbomotor stängs. Trots detta kan turboaggregatet dock fortsätta att pressa luft mot gasspjället, vilket hindrar luften från att komma in i motorn. Med en dumpventil förhindras detta, då den öppnas med hjälp av undertrycket som skapas vid gassläpp. När gasspjället öppnas igen, stängs dumpventilen.

Utbudet är relativt stort, vilket innebär att man kan få ganska svårt att välja vilken ventil som passar bäst till sitt fordon och sin ekonomiska situation. Priserna varierar oftast efter kvalitet, och här hos Overtake har man flera alternativ att välja mellan. Den vanligaste storleken hos Overtake är 50 millimeter och flera av dem har bland de högsta flödeskapaciteterna på marknaden. De är dock designade för olika syften, där vissa till exempel har snabbare reglering och en tätad kolv, medan andra dumpventiler är anodiserade för att få längre livslängd utan att försämra funktionen.

För många ägare är utseendet på sitt fordon extremt viktigt, även när det gäller mindre detaljer på fordonet. Därför finns dumpventilerna även i ett fåtal olika färger: blå, silver och svart. Detta gör att man lättare kan anpassa sitt köp beroende på utseendet på sitt fordon.