Oljekyl

Oljekylar hos Overtake

En oljekyl används för just vad det låter som, att kyla olja. Oljan hjälper i sin tur till att kyla motorn. Om du installerat en turbo i din bil är en oljekylare av ännu större vikt. Då oljan nu även kyler turbon. Oljekylare finns i olika storlekar (volym) och med olika antal rader. Vilken som passar din bil beror på hur mycket du behöver kyla din olja, dels på vart du planerar att placera kylaren.

Desto mer du behöver kyla din olja, desto större oljekyl behöver du. I en större oljekyl har nämligen en större yta som kan kylas ner, vilket i sin tur betyder att oljan som går igenom din kylare kommer komma ut kallare.

I en bil med större motor eller litet motorutrymme kan dock en större, exempelvis 25 raders kyl bli svår att montera på ett bra sätt. Man får då minska storleken och hitta en kyl som passar.

Vissa av våra kylar levereras med inbyggda eller medföljande termostat. Vid köp av de kylare som inte har termostat behöver du köpa ett eget. Termostatens uppgift är att inte kyla ner oljan då den redan är kall. Då kall olja flyter sämre än varm finns det även risk att motorn tar skada vid bruk av en överdimensionerad oljekyl, eller en oljekyl som saknar termostat.

Vi erbjuder marknadsledande märken som;

  • Mishimoto
  • Koyorad

Vill du ha hjälp att hitta rätt oljekyl för just din bil, hör av dig till oss så hjälper vi dig!